Nieuwigheden op Bauma

Op de aankomende Bauma 2022, van 24 tot 30 oktober in München, presenteert Bobcat een aantal nieuwe producten en technologische ontwikkelingen. De 33ste edite van één van 's werelds grootste vakbeurzen voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines en -voertuigen verwelkomt straks opnieuw zo'n 3000 exposanten en beslist honderdduizenden bezoekers uit tientallen landen.

Op de Bobcat-stand (FN.817) zijn onder meer de nieuwe Bobcat schranklader S86 en rupslader T86 te zien; mini-graafmachines waaronder vier nieuwe modellen in de categorie 5 tot 8 ton; nieuwe verreikers uit de R-serie; lichte verdichtingsproducten en enkele nieuwe aanbouwdelen. Daarnaast laat Bobcat nieuwe concepten voor elektrificatie, digitalisering en autonoom functioneren zien.

Bauma 2022 electrische minigraver Bobcat Vangaever jpg

Nieuwe elektrische minigraafmachine

Tijdens Bauma 2022 introduceert Bobcat een nieuwe elektrische minigraafmachine in de 2-tons klasse. Net als de E10e is deze nieuwe mini-graver ontwikkeld in het Innovation Center op de Bobcat-campus in Dobříš in Tsjechië en klaar voor Europese markt.

Bauma 2022 T7 X electrische rupslader Bobcat Vangaever jpg

Concept Bobcat T7X

De T7X wordt voor het eerst voorgesteld aan het europese publiek. Deze eerste volledig elektrische compacte rupslader ter wereld heeft een nominaal bedrijfsvermogen van 1374 kg en is volledig emissievrij door zijn aandrijving met accu’s.

Bauma 2022 OLED Transparant touchdisplay Bobcat Vangaever

OLED Transparant touchdisplay

Het concept Transparant touchdisplay van Bobcat werd ontwikkeld in samenwerking met LG Electronics en BSI Research en maakt gebruik van OLED-technologie (Organic Light Emitting Diode). Dit nieuwe systeem biedt een transparante, uitnodigende touchdisplay-oplossing die verwerkt is in de ramen v an de bestuurderscabine om de productiviteit, efficiëntie en zichtbaarheid van de uit te voeren taak te vergroten. Het display kan worden aangebracht op de voorruit of de zijruit van de cabine van een reeks Bobcat-machines, zoals mini-graafmachines, verreikers en laders.

De bestuurder kan het display aanpassen met slimme widgets en interactieve toepassingen, waarmee hij gegevens kan invoeren die relevant zijn voor de werkplek of de dagelijkse activiteiten. Met dit transparante, multifunctionele display kan een operator cruciale informatie en gegevens over de machine op het OLED-scherm zien en tegelijkertijd zien wat er rondom hem op de werkplek gebeurt.

Bauma 2022 operate by wire e35 Bobcat Vangaever jpg

De E35 Operate By Wire-minigraafmachine

Ook de nieuwe elektrohydraulisch bediende mini-graafmachine E35 van 3,5 ton wordt er voorgesteld. Net als bij de meeste zware graafmachines zijn de hydraulisch bediende joysticks vervangen door een elektrohydraulisch systeem. Dankzij dit systeem kan Bobcat de machinebesturing aanpassen aan de vaardigheid en ervaring van de bestuurder. Ook zijn er daardoor extra digitale functionaliteit en speciale functies voor de bestuurder op de machine beschikbaar.

“Met de hulp van geïntegreerde sensoren kan de machine ook bepaalde halfautomatische taken uitvoeren. Deze helpen de bestuurder bijvoorbeeld met betrouwbaar egaliseer- en nivelleerwerk, het graven van sleuven of repetitieve taken zoals ‘return to dig’. We willen de mogelijkheden van een dergelijk concept tonen en de toegevoegde waarde daarvan voor het werk en de productiviteit van de bestuurder laten zien”, zei Vijay Nerva, hoofd Innovation and Acceleration, Doosan Bobcat EMEA.

Bauma 2022 Quad tracks Bobcat Vangaever jpg

Concept Quad-rupskettingen

De Quad-rupskettingen van Bobcat zijn gekozen tot een van de finalisten in de categorie “Mechanical Engineering” van de Bauma 2022 Innovation Awards. Ze maken schrankladers uiterst veelzijdig, waardoor ze in verschillende omstandigheden ingezet kunnen worden. De voordelen - in vergelijking met traditionele schrankladers op wielen - zijn niet alleen verhoogde flotatie, lagere bodemdruk en meer tractie op natte ondergrond, maar ook een soepeler rijgedrag in vergelijking met compacte rupsladers met twee rupsbanden.

Met het nieuwe concept van de verwisselbare Quad-rupskettingen, dat momenteel in de VS wordt getest, kunnen de wielen van bepaalde Bobcat-schrankladers gemakkelijk worden vervangen door vier individuele rupsbanden waardoor u ze doeltreffend omvormt tot rupsladers.