Bobcat

Bobcat historiek

Bobcat compacte machines, een historiek van innovatie

Machines ontwerpen die mensen in staat stellen meer te bereiken. Het was de drijfveer waarmee in 1947 een kleine fabriek werd opgericht in Gwinner North Dakota. Deze focus op innovatie is tot op vandaag gebleven.

Eddie Velo Keller loader

Hoe het allemaal begon

Er was een tijd dat compacte apparatuur niet bestond. Machines waren er maar in één maat: groot. Als je een zware klus probeerde te klaren in een kleine ruimte, was je enige keuze een schop en een kruiwagen. Er was niets dat zowel compact als krachtig was.

In 1956 benaderde de lokale kalkoenboer Eddie Velo de gebroeders Keller met een uniek probleem. Hij was op zoek naar een machine om snel de mest van de tweede verdieping van zijn stal te verwijderen. Standaard trekkers waren in die tijd te zwaar om veilig op een tweede verdieping te werken en te onhandig om door schuurpalen te navigeren.

Keller Bobcat Vangaever

Keller gebroeders

De gebroeders Keller hadden geen pasklare machine in hun werkplaats om Eddies uitdaging aan te gaan. Ze wisten wel hoe ze lichte, wendbare sneeuwblazers en ploegen moesten bouwen.

In een proces van vallen en opstaan, veldtesten op de kalkoenboerderij van Eddie Velo en continu knutselen en leren, bouwden de Kellers de eerste driewielige compacte lader. Het duurde niet lang of andere boeren wilden er zelf een en de broers konden de vraag niet bijhouden.

Ze gingen samenwerken met de vier gebroeders Melroe. Ze waren de eigenaar van de Melroe Manufacturing Company in North Dakota, opgericht in 1947 als constructiebedrijf. Ze begonnen de compacte voorlader massaal te produceren.

Bobcat M400

De eerste schranklader

Nog in 1958 werd de M-400 ontwikkeld, de eerste echte schranklader ter wereld. De M-400 kreeg in 1962 'Bobcat' als benaming en werd voortaan wit geverfd, met rood als accentkleur.

Met zijn succes ontstond de wereldwijde markt voor compacte apparatuur zoals we die nu kennen.

Bobcat 444 Bobcat Vangaever

Bobcat M444

De Bobcat M444 schranklader was een verbeterde versie van de M400 en kwam voor het eerst op de Europese markt in 1963.

Dit gerestaureerd werkend exemplaar is te zien in onze vestiging te Sint-Pieters-Leeuw.

Historiek Bobcat m970 1970

Wereldwijde vraag

Vanaf 1969 groeide Bobcat verder onder de vleugels van Clark Equipment Company, toonaangevend op het gebied van heftrucks. In 1995 werd Clark overgenomen door Ingersoll-Rand (IR), een toonaangevende fabrikant van bouwmachines en industriële machines.

Dankzij hun sterk netwerk verspreidde Bobcat zich verder en het moedigde wereldwijde productie en ontwikkeling aan.

Bobcat Dobris

Bobcat Europa

De Bobcat Company werd in oktober 2007 overgenomen door Doosan Infracore Construction Equipment uit Zuid-Korea, een van 's werelds grootste producenten van bouwmaterieel die wereldwijd worden verkocht.

Het merk Bobcat is dan ook wereldwijd actief, met naast zijn Europees hoofdkantoor ondertussen ook een opleidingscenter, ontwikkelings- en productiefaciliteiten in Dobris Tjechië.

Bobcat depth check

Innovatie

Over de afgelopen decennia jaar heeft Bobcat dus veel wijzigingen ondergaan, maar één aspect blijft onveranderd: de toewijding van Bobcat aan de allerhoogste kwaliteit, vakmanschap en innovatie waarmee ze hun positie als wereldleider hebben weten te handhaven, met als resultaat dat één op de twee momenteel verkochte schrankladers nog steeds van Bobcat komt.

"Toen we in 1970 zagen dat er behoefte was aan een systeem waarmee klanten eenvoudig aanbouwdelen op hun machines konden monteren, creëerden we het Bob-Tach® aanbouwsysteem voor aanbouwdelen. Het werd al snel de wereldwijde industriestandaard – en wordt nog steeds gebruikt. We hebben het oorspronkelijke ontwerp verder verbeterd in (1999) toen we de Power Bob-Tach introduceerden".

"In hetzelfde jaar introduceerden we het eerste gebruik van een kantelbeveiligingsconstructie (ROPS) om machinisten veilig te houden in de cabine. Het verscheen in de M970-lader. In 1974 had de hele industrie van compact materieel de ROPS als standaardveiligheidskenmerk voor de machinist aangenomen".

De veiligheid van de machinist heeft al tientallen jaren een hoge prioriteit. In 1981 werd de stoelbeugel of seat bar geïntroduceerd. In 1994 kwam het Bobcat Interlock Control System (BICS™), waarmee het gebruik van de hef-, kantel- en rijaandrijvingsfuncties wordt voorkomen totdat de machinist veilig op de stoel zit met de stoelbeugel omlaag.

Depth check system, 5-Link torsion suspension, selectable joystick control, tot de volledig elektrische T7X track loader... de innovatie staat niet stil bij Bobcat en brengt telkens nieuwe mogelijkheden.

Waar u in 1996 nog een sleutel nodig had om uw auto te ontgrendelen patenteerde Bobcat reeds de eerste keyless-start-optie op Bobcat laders. Op vandaag biedt Bobcat met MaxControl afstandsbediening vanop uw iphone aan.

Historiek uitdagingen

Uitdagingen aangaan

Om klanten te helpen nog meer uitdagingen aan te gaan, heeft Bobcat nieuwe producten toegevoegd en mogelijkheden ontwikkeld. Op het eind van jaren tachtig lanceerde Bobcat hun eerste compacte graafmachine. Tegen de eeuwwisseling werden rupsladers in de markt gezet. Na de overname van de fabriek van Sambron in Pont-Château Frankrijk, pionier op het gebied van hydrostatische verreikers, werd gewerkt aan nieuw gamma verreikers met Bobcat-DNA. Er volgden kleine knikladers, compacte wielladers en verdichtingsmaterieel. Compacte tractoren, maaiers en machines voor grasmatonderhoud zijn de nieuwste telgen onder de Bobcat compacte machines. Met tal van snel inzetbare aanbouwdelen kan u elke uitdaging aan!

Bobcat one tough animal

One Tough Animal

Met zijn compact materieel biedt Bobcat de prestaties, het comfort en het vermogen om de meest uitdagende projecten aan te kunnen, zodat u sneller en slimmer kunt werken.

Het beroemde merk Bobcat is synoniem geworden met duurzaamheid en betrouwbaarheid. Het sterke, veelzijdige en flexibele Bobcat®-materieel, met in de praktijk bewezen betrouwbaarheid, draagt niet voor niets de bijnaam ‘One Tough Animal’.