Selecteerbare joystick-bediening

Selecteerbare joystickcontrole is een moderne manier om uw machine te bedienen en aan te passen aan uw behoeften en voorkeuren. Dat komt van pas als u een doorgewinterde professional bent die zo nauwkeurig mogelijk wilt werken, maar ook wanneer u als beginner wat hulp kunt gebruiken. De functie bestaat uit twee volledig elektronische joysticks waarin u specifieke instellingen kunt opslaan voor verschillende toepassingen en aanbouwdelen, helemaal aangepast aan uw werkstijl. Met een druk op de knop past u het reactievermogen van de machine aan, afhankelijk van uw vaardigheid of de huidige klus. Een machine met selecteerbare joystickcontrole (SJC) is gemaakt met het oog op de bestuurder en kan worden aangesloten op afstandsbediening of MaxControl voor moeiteloze bediening van buiten de cabine.

Bobcat selecteerbare joystick bediening Bobcat Vangaever 01

Volledig aanpasbare bedieningen

De selecteerbare joystickcontroles van Bobcat zijn ontwikkeld om te voldoen aan de behoeften van bestuurders in verschillende landen, die andere bedieningslay-outs gewend zijn. Decennialang zijn hydraulische bedieningen gebruikt. Die zijn echter niet herprogrammeerbaar en daarom kozen we voor elektronische joysticks met maximale veelzijdigheid en verenigbaarheid.

Bobcat selecteerbare joystick bediening Bobcat Vangaever 02

In plaats van twee hydraulische hendels en twee pedalen die direct aan de machine gekoppeld zijn via een hydraulisch systeem, bestaat SJC uit twee ergonomisch geplaatste joysticks op de bestuurdersstoel, die via de elektrische kring met de machine zijn verbonden. Het is mogelijk om ook elektronische pedalen toe te voegen aan de cabine en deze te programmeren voor bijkomende functies.

De joysticks op de stoel bieden meer stabiliteit en zijn comfortabeler voor de bestuurder. Deze heeft minder snel last van vermoeidheid, omdat alleen polsbewegingen nodig zijn en geen armbewegingen. De positie van de joystick kan eenvoudig worden aangepast aan de voorkeuren van elke bestuurder. Comfort en gebruiksgemak komen op de eerste plaats.

Bobcat selecteerbare joystick bediening Bobcat Vangaever 03

Helemaal zoals u het wilt

Doordat de joysticks elektronisch aan de machine gekoppeld zijn, zijn verschillende programma’s en instellingen mogelijk, zonder in te boeten aan prestaties. U kunt de gevoeligheid van de hef- en kantelcontrole aanpassen om te bepalen in welke mate de joystick moet worden bewogen om het aanbouwdeel te heffen, te laten zakken en naar binnen of naar buiten te kantelen. De joysticks hebben twee bewegingsniveaus en hun signaal kan worden geprogrammeerd, zodat de machine precies reageert zoals u het gewend bent. De gevoeligheid van de joysticks is vooraf geprogrammeerd in 3 niveaus, van hard tot zacht, die eenvoudig te selecteren zijn op de display in de cabine. U kunt elke instelling naar wens aanpassen.

Bobcat selecteerbare joystick bediening Bobcat Vangaever 04

Doorgaans bedient een bestuurder de machine met de linkerhand en de hefarmen en het aanbouwdeel met de rechterhand. Dat is het zogenaamde ISO-patroon. Daarnaast is er het H-patroon, waarbij beide handen worden gebruikt om zowel de machine als de hefarmen met het aanbouwdeel te bedienen. Met één knop in de cabine kiest u eenvoudig een van beide patronen.

Bobcat selecteerbare joystick bediening Bobcat Vangaever 05

Precies het vermogen dat u nodig heeft

Nog een voordeel van elektronische joysticks is dat de machine het signaal kan wijzigen om verschillende functies te gebruiken, zoals snelheidsbeheer en vermogenbeheer. Die functies optimaliseren het vermogen dat aan de verschillende onderdelen van de machine wordt geleverd, om haperingen te voorkomen en minder energie te verbruiken. Dat alles is mogelijk dankzij een nauwgezet geprogrammeerd systeem.

Met vermogenbeheer kan de bestuurder de vermogenoutput van de rupskettingen of wielen controleren. Zo zijn er minder haperingen en wordt er minder energie verbruikt. Vermogenbeheer past het aandrijfsysteem van een lader automatisch aan, om maximale duw- en graafkracht te verkrijgen. Het gebruikt ook stuurafwijkingscompensatie om op oneffen terrein op het gewenste traject te blijven. Het houdt rekening met normale variaties zoals bandendruk, spanning van rupskettingen en slijtage van banden of rupskettingen. Het is bijzonder handig wanneer u aanbouwdelen met zijwaartse beweging gebruikt, zoals een sleuvenfrees of een sleuvengraver. Met het vermogenbeheer van SJC krijgt u meer werk verzet met minder haperingen en stress.

Dankzij vermogenbeheer kan de bestuurder de vermogenoutput van een machine controleren om minder energie te verbruiken en het risico op haperingen te beperken. Het systeem past het aandrijfsysteem van een lader automatisch aan om maximale duw- en graafkracht te verkrijgen. Tegelijkertijd worden stuurafwijkingen gecompenseerd wanneer u werkt met zijdelingse aanbouwdelen, voor maximale precisie en gemoedsrust.

Bobcat selecteerbare joystick bediening Bobcat Vangaever 06

Ook snelheidsbeheer is een handig voordeel van volledig elektrische joysticks. De functie controleert de maximumsnelheid van de machine en behoudt tegelijkertijd het maximale koppel van de aandrijflijn en het volle hydraulische vermogen, zelfs aan lage snelheden. Met een knop op de display stelt u de gewenste snelheid heel precies in.

Bobcat selecteerbare joystick bediening Bobcat Vangaever 07

Laat uw machine optimaal presteren

SJC van Bobcat is niet alleen ideaal om de machine zelf te bedienen, maar is ook uiterst praktisch om met complexe aanbouwdelen te werken. Dankzij de ergonomisch geplaatste knoppen van de joysticks kunt u met één vinger tot vijf verschillende functies van het aanbouwdeel bedienen. Zo benut u al uw werktuigen optimaal.

Bobcat selecteerbare joystick bediening Bobcat Vangaever 08

Elke Bobcat-machine met selecteerbare joystick-bediening (SJC) kan worden aangesloten op een afstandsbediening of de MaxControl-interface om vanop afstand te worden bediend. Deze oplossing is ideaal voor toepassingen waar u het werkterrein vanuit een andere invalshoek moet bekijken of wanneer u de effectiviteit wilt opdrijven. U kunt de machine op dezelfde manier bedienen via een afstandsbediening of de MaxControl-app als met de selecteerbare joystick-bediening in de cabine.

Bobcat selecteerbare joystick bediening Bobcat Vangaever 09

Selecteerbare joystick-bediening is een comfortabele, veelzijdige uitrusting die u elke dag weer zal verbazen en zich telkens weer aanpast aan uw behoeften. Of u nu de graafkracht en snelheid van uw machine beter onder controle wilt hebben of alle functies van uw nieuwe aanbouwdeel precies wilt gebruiken zoals u verkiest, deze set volledig elektronische joysticks zal u niet teleurstellen.