De Bobcat E17 en E17z, een dynamisch duo

Hun benaming verraad hun gemeenschappelijke gewichtsklasse, maar wist u wel dat de cijfer- en lettercombinaties E17 en E17z eigenlijk staan voor 2 verschillende mini-gravers? Hun introductie bracht alvast meer keuzemogelijkheden in het segment van de 1,5 tot 2 ton graafmachines. Beiden kunnen ze verschillende werkzaamheden aan, of het nu gaat om renovatie van gebouwen, grondwerk, tuinaanleg of -onderhoud, u kan telkens rekenen op een allround minigraafmachine.

Gewichtsklasse

De keuze van de gewichtsklasse is meestal doelbewust. Ze bepalen voor een stuk de werkzaamheden die je ermee kan uitvoeren. Maar als het om vervoerbaarheid draait kunnen we u geruststellen: beide modellen passen op een conventionele aanhanger. Ze zijn ook eenvoudig te verankeren met de vier geïntegreerde bevestigingspunten op de bovenbouw.

Bobcat minigraver E17 E17z Vangaever

Zwenkstraal

Minigravers zijn per definitie ontworpen voor gebruik in krappe ruimtes waarbij manoeuvreerbaarheid wordt gecombineerd met graafbereik en vermogen. De Bobcat E17 heeft een beperkte zwenkstraal, een conventionele bovenbouw met minimale overhang van de achterkant.

Met de Bobcat E17z beschikt u over een heuse Zero House Swing machine, een stap verder dan Zero Tail Swing (ZTS) waarbij de voorste hoeken van de bovenbouw in de zwenkcirkel volledig zijn beschermd. De zijverschuiving van de werkgroep biedt een uitstekend zicht op het werk. De uitlijncilinder werd links aan de zijkant geplaatst om de kans op beschadiging van omliggende objecten te minimaliseren wat tevens resulteert in een vrije rotatie van 320°.

Bobcat E17z minigraver zero house swing Vangaever

Intrekbare onderwagen

De intrekbare onderwagen (standaarduitrusting voor beide modellen) maakt het mogelijk om gebouwen via smalle poorten en doorgangen te betreden. Het dozerblad kan daarna eenvoudig worden verbreed. Dit dozerblad, met uitstekende afloophoeken en een hoger profiel, is trouwens verkrijgbaar in 2 lengtes. De verlengde versie verhoogt de stabiliteit nog meer en wordt extra nuttig als stofblik.

Bobcat minigraver E17 E17z uitschijfbare onderwagen Vangaever

Cabine of canopy

Niet te onderschatten bij de keuze van een minigraver is comfort. Beide minigravers bieden een optimale ergonomie voor machinisten van alle groottes met voldoende ruimte en gemakkelijke toegang tot de pedalen en bedieningselementen. Zijn joystick-besturing van giekverstelling en hulphydrauliek en zijn overzichtelijk bedieningspaneel zal u zeker waarderen.

De Bobcat E17 graafmachine is beschikbaar in versie met cabine en canopy. Bij de Bobcat E17z kiest u voor voor een prijsgunstige canopy versie met nog een vlottere toegankelijkheid en lichter gewicht als een van de voordelen. Of u nu kiest voor canopy of cabine, beide configuraties zorgen voor een uitstekend zicht rondom en (door de plaatsing van de giek) in het bijzonder op het aanbouwdeel van de graafmachine.

Eenvoudig onderhoud

Hun duurzame constructie en het ontwerp dat beide minigravers gemakkelijk en eenvoudig te onderhouden zijn, klaar voor een lange, productieve en kostenefficiënte carrière. Zijn Kubota D722-E4B-BCZ-7 motor voldoet aan de hedendaagse Tier 4/Stage V normen. De dagelijkse onderhouds- en servicepunten zijn gunstig gelegen, koffer en afdekplaten kunnen eenvoudig worden geopend voor gemakkelijke en directe toegang. De koelers staan naast elkaar voor eenvoudige reiniging. Het stellen van diagnoses is gemakkelijk door de op het bedieningspaneel weergegeven foutcodes en een aansluiting voor een serviceapparaat.

Bobcat E17 Bobcat onderhoudsgemak

Leentje buur van de grotere Bobcat E20

De E17z bevat de architectuur van het hydraulische systeem van de Bobcat E20 met een combinatie van zuigerpompen met variabele opbrengst en een tandwielpomp. Met zijn geoptimaliseerde stabiliteit en hefvermogen is de E17z de meeste veelzijdige machine voor gebruik van een groot aantal aanbouwdelen.
De combinatie van kortere cyclustijden en soepele controle over de beste uitbreekkracht in zijn klasse zorgt voor maximale productiviteit. Gebufferde cilinders voor giek en arm, uniek in zijn klasse, maken het werken met de werkgroep nog soepeler.

Voornaamste kenmerken Bobcat E17 Bobcat E17z
Bedrijfsgewicht met overkapping en bak 1.711 kg 1749 kg
Bijkomend gewicht voor cabine met verwarming 96 kg -
Maximaal bereik werkuitrusting 3919 mm 3971 mm
Maximaal bereik op bodem 3871 mm 3923 mm
Maximale kiphoogte 2370 mm 2369 mm
Maximale graafdiepte 2249 mm 2249 mm
Breedte dozerblad 980/1360 mm 980/1360 mm

Équipement standard commun

 • Lame de remblayage de 980 mm avec deux extensions de 190 mm
 • Chenilles en caoutchouc, largeur 230 mm
 • Coupe-batterie
 • Verrouillage de sécurité par relevage d'une console de commande
 • Porte-gobelets
 • Circuit hydraulique auxiliaire à double effet sur la flèche avec capuchons
 • Surveillance permanente du moteur avec arrêt sécurité automatique
 • Contrepoids extérieur et porte arrière en tôle d'acier massive de 4 mm
 • Pédales ergonomiques, repliables
 • Alarme réservoir de carburant plein
 • Avertisseur sonore
 • Verrouillage de sécurité des manipulateurs et des leviers / pédales de translation
 • Manipulateurs hydrauliques
 • Châssis inférieur à extension hydraulique de 980 mm à 1360 mm
 • Ceinture de sécurité à enrouleur
 • Quatre anneaux d'arrimage intégrés à la tourelle
 • Décanteur
 • Feu de travail (sur la flèche)
 • Garantie : 12 mois ou 2000 heures (au premier terme atteint)

En savair plus: Bobcat E17 / Bobcat E17z