Bobcat Pontchâteau viert

Bobcat verreiker fabriek Ponchâteau viert 60 jaar 0

Dit jaar viert Bobcat het 60-jarige bestaan van de fabriek in Pontchâteau, waar de Bobcat-verreikers ontwikkeld en geproduceerd worden. De geschiedenis van de fabriek gaat terug naar het begin van de 20e eeuw toen Joseph Sambron zijn schoolbankenfabriek ombouwde naar een productiebedrijf voor landbouwapparatuur en fietsen. In 1920 produceerde de fabriek bloemmolens en fruitpersen en er werkten honderden medewerkers. Toen Joseph met pensioen ging, startte zijn zoon Maurice met de productie van mini-dumpers. Daarvan verkocht hij meer dan 50.000 exemplaren. In 1963 werd de huidige fabriek in Pontchâteau gebouwd voor de fabricage van offroad dumpers en vorkheftrucks.

Tegenwoordig is de fabriek in Pontchâteau vooral bekend door de productie van verreikers, die begin jaren '80 onder het merk Sambron op de markt gebracht werden. De fabriek werd in 1986 overgenomen door de Fayat Group waarna de naam in FDI Sambron veranderde, dat hydrostatische verreikers produceerde. In 2000 werd FDI Sambron overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Ingersoll-Rand, dat toen tevens eigenaar was van Bobcat. Zodoende veranderde FDI Sambron in Bobcat France. In 2007 werd Bobcat overgenomen door de Zuid-Koreaanse DOOSAN-groep, waardoor de fabriek onderdeel werd van Doosan Bobcat EMEA.

In 2023 bereikte de fabriek in Frankrijk een belangrijke mijlpaal toen de 111.000e machine werd geproduceerd, waarvan ongeveer 30.000 verreikers in het bekende wit-oranje Bobcat-design.

Bobcat verreiker fabriek Ponchâteau viert 60 jaar 1

“Onze huidige verreiker-lijn bestaat uit 14 modellen op vijf platforms die we leveren aan de landbouw en de bouw- en verhuursector. Een dergelijk uitgebreide portfolio ontwikkelen is alleen mogelijk dankzij een ervaren engineeringteam, dat alle Europese ontwikkelingen op het gebied van verreikers nauwlettend volgt en bijdraagt aan technologische innovatie. Het grootste gedeelte van onze productie, meer dan 80%, is bestemd voor de export”, zegt Philippe Marescot, manager van de fabriek in Pontchâteau.

Met de groei van de productie nam ook het aantal medewerkers toe. Dat verdubbelde de afgelopen 10 jaar naar meer dan 420 medewerkers. De burgemeester van Pontchâteau, Danielle Cornet, weet hoe belangrijk de fabriek is als regionale werkgever. Meer dan 50% van de medewerkers woont binnen een straal van 20 km van de fabriek en werkt in de productie, de administratie en R&D.

"De afgelopen tien jaar is er voor een bedrag van ongeveer 30 miljoen euro geïnvesteerd in nieuw, gekwalificeerd personeel, R&D en de verbouwing van de faciliteiten. Dankzij deze investeringen is de capaciteit van de fabriek in Pontchâteau vergroot om te kunnen voldoen aan de wensen van de markt en om de groei voort te zetten”, zei Philippe Marescot.

Sinds 2016 biedt Bobcat een standaardgarantie van drie jaar voor het complete assortiment Bobcat starre verreikers die in de fabriek in Pontchâteau worden gebouwd.