Goed voorbereid de winter in!

zondag 12 november 2017

Zelfs als de temperaturen fors dalen zijn goed verzorgde machines in staat de winter zonder problemen door te komen. Voor de optimale beschikbaarheid en productiviteit van een machine op een bouwplaats is het van essentieel belang dat de onderhoudswerkzaamheden op tijd worden uitgevoerd: praktisch advies om uw leven gemakkelijker te maken in dit winterseizoen:

Controleer vloeistoffen, oliën en brandstoffen.

Controleer vloeistoffen en raadpleeg uw bedienings- en onderhoudshandleiding voor instructies over het vullen van uw machine met de juiste vloeistof in de juiste stappen. Bobcat oliën en vetten hebben de juiste viscositeit aangepast aan de buitentemperatuur voor optimale smering op alle punten.

Motorkoelvloeistof (anti-gel) is natuurlijk ook een belangrijke vloeistof die moet worden getest voor het te koud wordt.

Vervang de hydrauliekoliefilter; deze heeft tijdens de warmere maanden water en vuil verzameld.

Gebruik een zuivere en aangepaste brandstof die niet gaat vlokken of geleren bij koude temperaturen.

Houd de banden op druk of kijk het rijwerk na

Een van de eerste fysieke tekenen van koud weer zijn doorzakkende banden op uw schranklader. Lage bandenspanning kan zich vertalen in lagere hef- en duwmogelijkheden. Raadpleeg de gebruikershandleiding voor de juiste drukken en breng de banden op de juiste spanning.

Optimaliseer de levensduur van uw tracks: houd het loopwerk schoon en vrij van stenen, modder, enz. Controleer regelmatig de staat van de spanrol, controleer de spanning van de rubberen rupsbanden om de 50 uur.

Test de batterij

Uitvaltijd is onvermijdelijk als u een lege batterij heeft. Test deze voor de eerste kou. Hou de bovenkant van de batterij steeds proper: vuil kan een geleidend pad creëren en langzaam energie afvoeren. Maak de batterijbornen en -klemmen zuiver en controleer de stroomkabels.

Controleer de aanbouwdelen

Accessoires zoals sneeuwbladen, sneeuwfrezen, (schuinstel)borstels of zout- en zandstrooiers kunnen populaire en hardwerkende gereedschappen worden wanneer de winter toeslaat. Ze verdienen dan ook dezelfde aandacht als de machine zelf. Voer een visuele controle uit van de slangen en koppelingen, cilinders, snijbladen,… Sommige hulpstukken vragen ook om smering of controle van vloeistofniveaus. Meer weten over aanbouwdelen voor het winterseizoen?

Blijf warm en productief

Populaire functies bij koudere temperaturen zijn verwarmings- en ontdooisystemen. Om uw cabine comfortabel te houden en uw tijd productief te houden, inspecteert u elk systeem en voert u routine-onderhoud uit zoals gespecificeerd in de gebruikershandleiding. Inspecteer ook de eventuele deur- en raamafdichtingen van de cabine. Controleer, indien aanwezig, het wisserblad en vorstbestendige vloeistof voor de ruitensproeier.

Met een beetje voorbereiding blijft je materieel de hele winter lang probleemloos werken. Geen tijd? Neem contact op voor een winternazicht van uw machine.

Terug naar boven